Alapértelmezett színséma (grafikus nézet)
Recepttár-oldal
Túró rudi torta
Hozzávalók:
Töltelékhez:
Elkészítés:
Tegyük az összetört kekszet egy konyhai gyorsvágó gépbe, majd kapcsoljuk be és zúzzuk össze. Hagyjuk a gépben, öntsük hozzá az olvasztott vajat, a szirupot, majd kapcsoljuk be egy pillanatra ismét, hogy jól összedolgozza. Szórjuk a vajas kekszet egy 20 centi átméroju kerek lecsatolható oldalú tortaforma aljára (érdemes a forma aljába belevágni egy ív sütopapírt), majd kezünkkel egyengessük el simára. Kanalazzuk a krémsajtot egy tálba, üssük rá a tojásokat, tegyük hozzá a vaníliás cukrot, a keményítot. Szórjuk rá a cukrot, és tegyük bele a tejfölt. Kézi habverovel jó alaposan dolgozzuk össze, majd kanalazzuk a felét a kekszmorzsával kibélelt formára. Simítsuk el a tetejét, majd tegyük rá a félbetört túró rudikat. Fedjük be a maradék sajtos krémmel, egyengessük el a felületét simára, majd forró sütoben 150 fokon körülbelül 40-45 percig süssük. Ha elkészült hagyjuk kihulni, utána vágjuk cikkekre, friss mentaággal dekoráljuk.
Dorseti-almatorta
Hozzávalók:
Elkészítés:
Az almákat megpucoljuk, négybe vágjuk, és a magházat kiemelve felszeleteljük. Meglocsoljuk a fél citrom levével, és félretesszük. A mazsolát beáztatjuk langyos vízbe.
Egy nagy edénybe tesszük a lisztet, a sütőport, a porcukrot, az őrölt fahéjat és az őrölt szegfűszeget. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a puha vajat. Elmorzsoljuk. Belekeverjük az almát és a lecsepegtetett mazsolát. A négy tojást egy tányérban sárgájával együtt felverünk, mintha rántottát készítenénk, és a lisztes keverékhez adjuk, összekeverjük. Ezt a kissé tömör tésztát egy kivajazott, lisztezett tortaformában kisütjük kb. 45-50 perc alatt.
Nagyon finom és különleges.
Túrógolyó
Hozzávalók:
Elkészítés:
A túrót a porcukorral összekeverjük (ízlés szerint vaníliÁS cukrot is lehet bele tenni), majd 10 percig állni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a kókuszt, összekeverjük. A masszából nedves kézzel apró golyókat formázunk, és megforgatjuk kókuszreszelékben. A golyók közepébe lehet tenni mogyorót vagy mandulát. (Ha mandulát teszünk, akkor előtte áztassuk forró vízbe, úgy könnyen lejön a héja.)
Gyors és finom almássütemény
Hozzávalók:
A tésztához:
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet és a sütőport, adjuk hozzá a porcukrot, a sót és a - még langyos - felolvasztott margarint. Keverjük bele a két tojást és a tejet, majd dolgozzuk lágy tésztává.
A tésztát öntsük kikent és belisztezett tepsibe, majd borítsuk be egyenletesen a tetejét almalekvárral.
Készítsük el a morzsát a hozzávalókból, és szórjuk ezt is a tészta tetejére. Előmelegített sütőben 220 fokon kb. 20 percig süssük.
Megjegyzés:
Bármilyen gyümölcslekvárral készíthetjük almalekvár helyett, de akkor a morzsába ne tegyünk fahéjat. Egyszerű, nagyon finom.
Túrós-kapros dübbencs
Hozzávalók:
Elkészítés:
Összegyúrjuk a lisztet, a túrót, az élesztőt, a sót és annyi tejet, hogy egy jól megmunkálható, rugalmas tésztát kapjunk. Kizsírozunk egy tepsit, beletesszük a tésztát, és kézzel finoman belenyomkodjuk. A tetejét kevés zsírral megkenjük, megsózzuk, és a felaprított kapor felét rászórjuk. Ezután a tészta széleit (mint egy nagy füzet lapjait) egymásra hajtjuk, majd kézzel az egészet megint tepsi nagyságúra lapogatjuk. Megint megzsírozzuk, megsózzuk, és megkaprozzuk, majd félbehajtjuk és kinyújtjuk. A tetejét újra megzsírozzuk, és kelni hagyjuk a tésztát. Ha szépen megemelkedett a dübbencs, előmelegített sütőbe toljuk, és ropogósra sütjük.
Nutellás levél
Hozzávalók 6-8 személyre:
A tésztához:
A töltelékhez:
Elkészítés:
Az élesztőt oldjuk fel a meleg tejben. A cukrot, a sót és a lisztet finoman hozzáadva összekeverjük, míg lágy tésztát kapunk. Takarjuk le, és hagyjuk langyos helyen egy fél órát kelni. Vágjuk apróra a rétestésztát, és adjuk hozzá a már megkelt tésztához, sokáig gyúrva, míg a tészta újra sima és egységes lesz. Gyúrjuk labdává, takarjuk le, és hagyjuk még egy órát kelni. Keverjük össze a mascarponét, a Nutellát és a narancshéjat.
A sütőt kapcsoljuk be 220 fokra. Nyújtsuk a tésztát meglehetősen vékonyra, és vágjuk kb. 10 centiméteres oldalú négyzetekre. Töltsük meg a közepét a krémmel, és hajtsuk rá a négyzetek sarkait. A maradék tésztából vágjunk kis formákat, amiket tegyünk a táskácskák tetejének közepére. Süssük az előmelegített sütőben 20 percig. Langyosan vagy hidegen tálaljuk, a tetejét porcukorral megszórva.
Banán tésztában,forró csokival
Hozzávalók 4 személyre:
Előkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A banánokat megtisztítjuk, ketté vagy négybe vágjuk.
Elkészítés
1. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, a vajjal, a vaníliás cukorral, a tejszínnel, a liszttel és a darált mandulával. A fehérjéből vert kemény habbal lazítjuk.
2. Az olajat mély, de nem túl nagy edényben felforrósítunk. A banánokat a tésztába mártjuk, és a forró olajban szép pirosra sütjük. Amikor kész, konyhai papírtörlőre tesszük, hogy felszívja a felesleges zsiradékot.
3. A csokoládét darabokra törjük, hőálló edényben, vízgőz felett megolvasztjuk, amikor megolvadt, belekeverjük az olajat.
4. A sült banánt tányérra tesszük, meglocsoljuk a forró csokival, és megszórjuk a porcukorral.
Diós-lekváros csúsztatott palacsinta
Hozzávalók a tésztához:
A sütéshez
olaj
A töltelékhez:
Elkészítés:
1.) A tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérjéket 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük.
2.) Palacsintatészta: Habosra keverjük a tojások sárgáját a vajjal és a maradék cukorral. Beletesszük a vaníliás cukrot, a lisztet, a tejet, a reszelt citromhéjat, egy csipet sót, és simára keverjük. Végül a felvert tojáshabot is lazán beleforgatjuk.
3.) Nem túl forró palacsintasütőbe teszünk egy merőkanálnyi masszát, és kb. fél centis palacsintát sütünk. CSAK A PALACSINTA EGYIK OLDALÁT KELL MEGSÜTNI!
4.) A fél oldalán megsült palacsintát egy tálra csúsztatjuk, és megkenjük lekvárral.
5.) A fenti módszerrel kisütjük a következő palacsintát is. A lekvárosra csúsztatjuk, és megszórjuk cukros dióval.
6.) A következő fél oldalán megsütött palacsinta a diós rétegre jön, erre azonban csokoládét szórunk. A rétegezést ebben a sorrendben folytatjuk: lekváros-diós-csokoládés.
7.) Ha elfogyott a tészta, a kész palacsinta-tornyunk tetejére reszelt csokoládét szórunk, és szeletelve tálaljuk, mintha csak egy torta lenne.
Csokoládéöntettel vagy tejszínhabbal is kínálhatjuk!
Új-zélandi szárazsütemény
Hozzávalók:
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekeverjük, a folyékonyakat is külön összekeverjük, majd masszát gyúrunk a kettobol, és vizes kézzel kicsi halmokat vagy hosszúkás rudacskákat rakunk le a kivajazott tepsibe, egymástól távol. Kb. 2 tepsi lesz. 150 fokon 15-20 percig szárítjuk.
Mókus-szelet
Hozzávalók a tésztához:
Előkészítés:
A lisztet, a zsírt, a tojássárgákat, a sütoport, citromhéjat, cukrot 4 evokanál tejjel összegyúrjuk. A tojások sárgáját a cukorral, a citrom levével és a rummal konyhai robotgéppel habosra keverjük. A 7 tojásfehérjét egy külön tálban kemény habbá verjük. A töltelékhez összekeverjük a diót, a kakaóport, majd hozzáadjuk a felvert tojásfehérje habját. Az így elkészített tölteléket a 2 kisodort tésztalap közé tesszük úgy, hogy eloször az egyik lapot a tepsibe simítjuk. Erre ráöntjük a tölteléket, a felületét elsimítjuk, majd ráhelyezzük a másik tésztalapot. Forró sütoben kb. 40 percig sütjük. Lehutve a tésztára csokoládémázt öntünk, majd kihutve, felszeletelve tálaljuk.